Biometrikus útlevél

Társaságunk az elmúlt években több mint százmillió kártyát állított elő, köztük Magyarország egyik legkorszerűbb okmányát, a kontaktus nélküli chipet tartalmazó elektronikus személyazonosító igazolványt. Jelenleg 50-féle okmány megszemélyesítését és levélben történő kiküldését végzi, ezáltal teljes körű logisztikai szolgáltatást nyújt. Referenciáink között szerepel a magyar biometrikus útlevél megszemélyesítése is. A Nyomda rendelkezik mindazzal a technológiai és szakmai háttérrel, ami szükséges az elektronikus útlevelek és vízumok gyártásához, így az intaglio nyomtatási technológiával, valamint a legmodernebb nyomtató, kötészeti és varró gépekkel. A Nyomda ICAO 9303 szabványnak megfelelő biztonsági elemekkel ellátott útlevél könyveket gyárt, de számos nem kötelező biztonsági elemet is kínál.

Alkalmazott biztonsági elemek

 • pozícionált, árnyalatos vízjeles papír, biztonsági rostokkal és szemcsékkel, vegyvédelemmel
 • biztonsági grafika (változó vonalvastagság, guilloche rendszerek, mikroírás, relief hatású nyomat)
 • fluoreszkáló nyomdafestékek (UVA,UVB, UVC)

 • IR aktív nyomdafestékek
 • látens kép

 • intaglió és ofszet nyomtatás, OVI™

 • Jura IPI™ – Invisible Personal Information, ICI™ – Invisible Constant Information

 • biztonsági varrócérna és varrási mód
 • ICAO 9303 kompatibilitás
Útlevél
Útlevél
Útlevél
Útlevél
Útlevél
Útlevél
Útlevél

Adatfelvételezés

A kibocsátott okmányok megszemélyesítéséhez szükséges az igénylők személyi és biometrikus adatainak összegyűjtése. Ezen adatok a következő lehetnek:

 • személyi adatok (név, születési dátum és hely, állampolgárság, stb.)

 • biometrikus adatok (fénykép, ujjnyomat, aláírás, írisz)

Vállaljuk, hogy beszerezzük különböző gyártók biometrikus adatfelvételezésre alkalmas eszközeit, úgymint kamerákat, írisz szkennereket, ujjnyomat olvasókat, aláíró padokat, dokumentum szkennereket, stb. Integráljuk a beszerzett perifériákat az adatfelvételezést, igényléskezelést megvalósító rendszerekkel. Szállított megoldásunkban a tárolt adatok kielégítik az információbiztonság, valamint az ICAO és ISO/IEC szabványok követelményeit.

Az igényléskezelő rendszer, AFIS/ABIS és egyéb, a nemzeti hatóságok által működtetett rendszerek kommunikációja valós idejű, biztonságos interfész megoldások alkalmazásával valósul meg, ezzel biztosítva az információbiztonság és a célhoz kötött felhasználás követelményeinek történő megfelelést. A megszemélyesítést a felvételezett és ellenőrzött adatok megszemélyesítést végző rendszer igényei szerinti rendszerezésével és előkészítésével támogatjuk.

Dokumentum igénylési folyamat
Útlevél

Megszemélyesítés

Az útlevélkönyv adatoldala az okmány egyik legfontosabb része. A kész okmány megszemélyesítésének módja elsősorban attól függ, hogy milyen alapanyagú az adott útlevél adatoldala. A Nyomda által gyártott útlevelek az ICAO követelményeinek megfelelő csipet is tartalmaznak.

PAPÍR

A papír adatoldal megszemélyesítése inkjet technológiával történik. Erre az alapvetően decentralizált eljárásra nyomtatóinkkal és speciális festékeinkkel a lehető legkorszerűbb rendszert ajánljuk.

POLIKARBONÁT

A polikarbonát ill. polikarbonát és papír kombinációjú alapanyagra készülő adatoldal jellemzően lézer gravírozással, centralizált rendszerben kerül megszemélyesítésre. Egy egyedi biztonsági elem az ún. „shadow image”. Ez a vízjelszerű elem még egy extra hamisítás elleni védelmet biztosít az útlevélnek. Infravörös fényben (850-950 nm) a madár képe halványan látszik (az ág nélkül). Áteső fényben az ág is láthatóvá válik.

Vízum matrica

A Társaság által kínált vízumok a biztonsági elemek tekintetében jóval meghaladják az ICAO 9303 (MRV) szabvány követelményeit. A vízum egy jellemzően decentralizált módon megszemélyesített okmány. Erre a célra a Nyomda az Ügyfél igényeire szabott ink-jet rendszert javasol, mely biztonsági nyomtatókból és a saját, szabadalmaztatott biztonsági festékeinkből áll. A Nyomda által gyártott útlevelek és vízumok számos első szintű biztonsági elemet (hologram, optikailag változó nyomatok stb.) tartalmaznak, melyek vizsgálatához nem szükséges semmilyen eszköz. A második és harmadik szintű biztonsági elemek ellenőrzéséhez kézi eszközeinket ajánljuk, mint például a Horus-t, RADIR-t, VerifIR-t.

Vegye fel velünk a kapcsolatot, munkatársaink készséggel válaszolnak!

Kapcsolat
Prospektusaink megtekintése